Jdi na obsah Jdi na menu

Radiohead se podělili s fanoušky o nepoužitý bondsong

29. 12. 2015

radiohead-2015.jpgRadiohead (foto - zdroj: GoOut.cz)

S příchodem Vánoc mají kapely ve zvyku fanouškům rozdávat nejrůznější pozornosti a nejinak jsou na tom letos Radiohead, i když jejich hudební dáreček vznikl už zhruba před rokem.

Skupinu tehdy oslovil tým tvůrců bondovky „Spectre” ohledně spolupráce na titulním songu a na základě toho vznikla stejnojmenná nahrávka, která až do překvapivého odhalení zůstala skrytá v šuplíku. A její místo zaujala zklamáním provázená „Writing's On The Wall” od Sama Smitha.

Navzdory tomu, že obě písně v zásadě spojují stejné styčné prvky - důraz na smyčce a křehká melodie, jsou asi tolik kontrastní jako protipóly hudební scény, na kterých se každý z interpretů pohybuje. Radiohead splnili svůj úkol za pomocí svého typického rukopisu - oduševněle, nenuceně a přece s napětím. Tedy přesně, jak se od nich dalo očekávat. Přesto jejich skladba nakonec nebyla použita. Jak uvedl Thom York, prý prostě „nefungovala”. Vzhledem k tomu, že sami Radiohead si svou „Spectre” zamilovali, lze spekulovat o tom, zda skutečným důvodem nebylo, že filmaři v ní pouze nenalezli ten správný tah na bránu.

Text - zdroj: musicserver.cz/Veronika Ondečková