Jdi na obsah Jdi na menu

Radiohead si do nového videoklipu pozvali herce Guye Pearce

10. 11. 2021

radiohead-2015.jpgRadiohead (foto - zdroj: GoOut.cz)

Skupina Radiohead fanouškům v těchto dnech připomíná svá dvě alba „Kid A” (2000) a „Amnesiac” (2001) v rozšířené reedici „Kid A Mnesia”. Thom Yorke a jeho parta pro třetí desku vybrali dříve nevydaný materiál a alternativní verze skladeb z původních nahrávek. Jednou z nich je i „Follow Me Around”, k níž vzniklo video v režii dvojice Us (Christopher Barrett a Luke Taylor).

Ta ke spolupráci oslovila Guye Pearce, kterého si většina lidí pamatuje z povedeného Nolanova filmu „Memento”. Zde si zahrál samotáře, kterého atakuje poletující kamera (obtěžující hmyz). Sehrál tak ukázkovou panickou hrůzu při pokusech, jak tohoto nechtěného tvora za každou cenu setřást ze svého dosahu.

Christopher a Luke k tomu využili malého dronu s kamerou, který dokázal proletět i menšími štěrbinami v chaoticky uspořádaném bytě hlavního aktéra. Videoklip je tak lekcí z paniky a výpovědí o hledání nějakého východiska. Obraz je záměrně nedokonalý, aby režiséři docílili hrůzné atmosféry. A to se podařilo do posledního detailu. Sama píseň je datována ke dni 28. července 1999, kdy se prvně objevuje v deníku kytaristy Eda O’Briena, tehdy ji však Thom Yorke a spol. pravděpodobně celou nedokončili.

Komplet „Kid A Mnesia” vyšel v pátek 5. listopadu a Radiohead na bonusový disk pojmenovaný „Kid Amnesiae” seskupili dvanáct rarit. Kromě „Follow Me Around” už začátkem září vypustili i doprovodný snímek k songu „If You Say The Word”.

Text - zdroj: musicserver.cz/Dan Hájek