Jdi na obsah Jdi na menu

Rammstein představili epický klip k výbornému songu Deutschland

30. 3. 2019

rammstein_2019.jpgRammstein (foto: Olaf Heine)

O tom, že Rammstein chystají nové album, následovníka deset let staré nabrávky „Liebe ist für alle da”, se mluví už docela dlouho. To ale bylo tak jediné, co se vědělo. Datum vydání, počet skladeb, posuny v tvorbě kapely - nad tím vším visely otazníky.

Spekulace směřovaly k dubnu letošního roku. Před pár dny se na Spotify u vybraných songů německé formace objevilo kraťoučké video, jež ukazovalo ženu z doby temného středověku, která držela hlavu frontmana skupiny Tilla Lindemanna. Ve spodní části bylo římskými číslicemi vysázeno datum 29. 03. 2019. Podstatné ovšem je, že ve čtvrtek odpoledne se na sociálních sítích objevil odkaz s prostým titulkem „Rammstein - Deutschland”. Vedl na YouTube, kde se kolem šesté hodiny středoevropského času uskutečnila premiéra stejnojmenného videoklipu.

Ten Rammstein pojali jako epický minifilm, který diváky provádí slavnými milníky německé historie. Vidíme temný středověk, nadvládu katolické církve, Výmarskou republiku, zednáře, nacismus, teroristy z RAF i aktuální bouře proti migrační krizi. Video sugeruje, že celou dobu vládne Německu tajemná žena (černá Madona či snad matka Germania, jak navrhují některé interpretace), jíž slouží šestice vyvolených mužů, kteří společně procházejí dějinami. Dojde i na science fiction. Na jeden, byť velkolepý, klip je toho rozhodně dost. Výpověď, jež Rammstein přinášejí, je však velmi komplexní, dost možná nejvíce v celé jejich kariéře. Navíc se snímek hemží odkazy na starší vizuály formace, totéž je slyšet i v hudbě. Kapela přitlačila na elektroniku, zní o něco vzdušněji, odlehčeněji, rozpoznatelnost ale zůstává.

Podle rozličných internetových zdrojů by deska měla vyjít 17. května.

Text - zdroj: musicserver.cz/Jiří V. Matýsek