Jdi na obsah Jdi na menu

Rammstein se v novém videoklipu topí v píscích uplývajícího času

13. 3. 2022

rammstein_2019.jpgRammstein (foto: Olaf Heine)

S tím, že Rammstein kutí ve studiu následovníka eponymního alba z roku 2019, se německý sextet nijak netajil. Konkrétních informací však bylo pomálu a v podstatě se redukovaly na zprávy o posunech data vydání. Ta poslední se týkala nedostatku papíru, který brání finalizaci všech podob nahrávky. Nyní už bylo potvrzeno, že osmá studiová deska vyjde 29. dubna.

Venku už je i první singl „Zeit”, který dostal charakteristicky velkolepě střižený a výrazně výtvarný videoklip. Ten si pohrává s ústředním tématem v podstatě velmi umírněné písně. Hodně v ní zní klavír. Strojové riffy jdou v tomto případě stranou. Šestice muzikantů se v něm vrací zpátky časem od konce pod hladinou moře přes válečné scény až na počátek, kdy pravděpodobně došlo k prvnímu setkání s vysokou bytostí v kápi - ztělesněným Časem (to je jediná část videa, jež není pozpátku). Klip je plný symboliky, např. písek jako obraz plynutí je vcelku dobře rozklíčovatelný, poněkud horší je to s jakýmsi intermezzem, kde členové kapely se zavázanýma očima vracejí děti zpět do lůna jejich matek. Výsledek, ve své pomalé neodbytnosti, je však velice sugestivní.

Jestli a hlavně kolik z čerstvého materiálu se dostane do setlistu aktuálního turné, se teprve uvidí. Jisté ovšem je, že celá šňůra, která projede Evropou i severní Amerikou, začne v Praze, a to hned dvěma koncerty na letišti v Letňanech. Ten první, naplánovaný na 15. května, už je vyprodaný, na pondělí 16. května vstupenky ještě jsou.

Text - zdroj: musicserver.cz/Jiří V. Matýsek