Jdi na obsah Jdi na menu

Rammstein zveřejnili skvělý videoklip k energické skladbě Radio

29. 4. 2019

rammstein_2019.jpgRammstein (foto: Olaf Heine)

Asi už je jasné, že vydání nové desky Rammstein bude patřit k zásadním hudebním momentům tohoto roku. O jejím obsahu už je známo téměř vše, můžeme se tak v klidu věnovat čerstvě představené písni „Radio”, kterou opět doprovází provokativní video.

To mělo premiéru 25. dubna ve 20:55 hod., a to velmi netradičním způsobem. Klip byl promítán na zdi v berlínské části Mitte, na rohu ulic Torstraße a Prenzlauer Allee, ale bez zvuku. Kdo chtěl k obrazu mít i audio, musel přijít s radiopřijímačem a naladit si na něm stanici Radio Eins. Na místě se nakonec setkalo zhruba dvanáct stovek fanoušků a sami pořadatelé pro jistotu taktéž zajistili přijímač s velkými reprobednami, což podle přítomných vyvolávalo dojem dolby surround zvuku.

Videoklip k songu „Radio” má opět za úkol nejen šokovat, ale rovněž vzpomenout na další zásadní okamžik historie. Tentokrát si kapela vzala na paškál zákaz z dob totality, kdy se v socialistických zemích nesměla poslouchat západní rádia. Tato možnost však byla pro mnohé natolik důležitá, že pro trochu muziky a informací ze západu často i hodně riskovali. Není proto divu, že rádio je zde prezentováno jako věc, která je důležitější než sex, ovšem zároveň vyvolávala nepokoje, zášť, zlobu či zákeřnost druhých.

O černobílý vizuál, který se natáčel v různých lokacích Berlína (například na letišti Tempelhof), se postaral osvědčený Jörn Heitmann, jež pro Rammstein tvořil v minulosti klipy k singlům „Ich Will”, „Mutter”, „Sonne”, „Ohne Dich” nebo „Keine Lust”. Také nyní odvedl naprosto skvělou a precizní práci.

Text - zdroj: musicserver.cz/Jaromír Koc