Jdi na obsah Jdi na menu

Sam Smith chystá zatím nejsvobodnější album nazvané To Die For

15. 2. 2020

sam-smith_2017.jpgSam Smith (foto - zdroj: facebook.com)

Britský zpěvák a textař Sam Smith připravuje třetí studiovou desku „To Die For”, která spatří světlo světa již 1. května. Vydání nahrávky předznamenal stejnojmenný singl, který si pár hodin po zveřejnění připsal jen na YouTube přes půl milionu zhlédnutí.

„Na tohle album jsem pyšnější než na cokoliv, co jsem kdy vytvořil/a. V průběhu posledních dvou let, kdy jsem desku psal/a a nahrával/a, jsem konečně získal/a skutečnou svobodu,” přibližuje Sam Smith.

Na desce Sam Smith opět spolupracoval/a se svým kamarádem skladatelem a producentem Jimmym Napesem, který je mimo jiné držitelem Oscara, Grammy nebo Zlatého glóbu a v minulosti dělal například s Taylor Swift, Aliciou Keys nebo Ellie Goulding. Vedle Jimmyho Napese se na nahrávce podílelo i producentské duo Stargate, jež stojí za tvorbou Michaela Jacksona, Beyoncé, Rihanny, Justina Biebera a mnoha dalších.

Od globálního úspěchu, který Sam Smith zaznamenal/a s vydáním debutového alba „In The Lonely Hour” umělec prodal/a přes 25 milionů desek, získal/a řadu působivých ocenění – za všechny jmenujme čtyři Grammy, tři Brit Awards a Golden Globe, za hudební úspěchy byl/a zapsán/a do Guinnessovy knihy rekordů a stal/a se jedním z největších zpěváků současnosti. Smithovou inspirací je Adele, Amy Winehouse, Whitney Houston nebo Beyoncé.

Vysvětlení používání nebinární (tj. ani ženský ani mužský rod) gramatiky: „Po nekonečně dlouhé době, kdy jsem byl ve válce se svým genderem, jsem se rozhodl, že nebudu dále skrývat a potlačovat kým jsem. Rozhodl jsem se proto, že si již nepřeji být označován jako ‚on‛, ale jako ‚oni‛. Všem děkuji, že se o to alespoň pokusí,” vysvětluje své přání týkající se změny zájmen Sam Smith.