Jdi na obsah Jdi na menu

Sebastian přechází s novou skladbou pod křídla Universal Music

21. 9. 2020

sebastian_ft._lipo.jpgSebastian a Lipo (foto: Radek Kudláček)

Jeden z nejúspěšnějších zpěváků mladé generace Sebastian představuje novou píseň „Prach”, která je zároveň jeho prvotinou ve spolupráci s vydavatelstvím Universal Music.

„Máme cíle, máme ambice a chceme navázat na naše úspěšné období, a to s novým týmem lidí, kteří na tom s námi budou pracovat. Byl to velký krok, ale tak nějak vnitřně cítíme, že to tak mělo být,” komentuje začátek nové éry Sebastian. Na skladbě „Prach” dělal s libereckým rodákem Lipem, s nímž měl společný song v plánu roky. „S Jonášem jsme chtěli napsat píseň už v minulosti, ale nikdy nebyla ta správná chvíle. Tady se to přímo nabízelo a přišlo mi to jako rozumné řešení,” říká Sebastian. Road movie videoklip vznikl za přispění Jonáše Červinky jakožto režiséra, Jakuba Mahdala, který stojí za kamerou a střihem, a mladé herečky Martiny Babišové.

Cesta k nahrávce „Prach” vedla přes producenta a muzikanta Ondřeje Turtáka, který s Lipem i Sebastianem dlouhodobě spolupracuje. Ten na jaře přišel s instrumentalem, který svou nadupanou energií zaujal Lipa, a tak k němu napsal text. „S trochu jinou poetikou, než jakou se Sebastian dosud prezentoval. Trochu rock, trochu country a do toho metafora vztahu jakožto nikdy nekončícího zápasu. Bavilo mě to tak, že jsem k tomu nakonec dopsal i svůj rapový part. Séba pak ještě přispěl super melodickými linkami a vznikl song, s nímž jsme všichni spokojení,” dodává Lipo.

Videoklip se natáčel v okolí Poděbrad se záměrem evokovat prostředí opuštěné zemědělské krajiny amerického středozápadu. Skvěle tomu pomohla kamera Jakuba Mahdala, který se Sebastianem navíc hraje v kapele. Hlavní roli sehrála vynikající herečka Martina Babišová, která nedávno získala cenu herečky roku na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu.

Velké období změn nastalo zhruba v době koronaviru, kdy se Sebastian snažil zúročit volný čas a trávil mnoho dní ve studiu. Napsal pár písniček, ale žádná nebyla ta pravá, a tak začal propadat lehké beznaději. Pak se u něj zastavil Lipo s Ondřejem Turtákem a refrénem. „Sedl jsem si do studia a poslal jim zpět nápady na sloky a refrén jsem krapet předělal. Klukům se melodie líbily a Jonáš začal pracovat na textu. Já jsem pak ještě malým textovým kouskem přispěl a společně jsme dali skladbu do kupy,” popisuje tvorbu Sebastian.

K celkové změně Sebastiana se vyjadřuje Lipo, který oceňuje jeho riskantní a sebevědomý krok vstříc dospělému popu. „Každý, kdo se v téhle branži pohybuje delší dobu, tak ví, že udělat takový krok není občas snadný,” říká Lipo a Sebastian ho doplňuje slovy: „Během těch pár let jsme měli dost času na to přemýšlet o naší práci. Uvědomili jsme si naše chyby a nedostatky a snažili se je odstranit. Chceme začít novou etapu a tohle byl první krok k její realizaci. Doufáme v úspěšné singly, které zakončíme tour ve Foru Karlín.”