Jdi na obsah Jdi na menu

Skupina Květy představila zdařilý videoklip k songu Do tmy

3. 1. 2021

kvety.jpgKvěty (foto - zdroj: bandzone.cz)

Kapela Květy vydala 17. listopadu nádherné album „Květy Květy”. Ta deska působí v mnoha ohledech melancholicky a svíravě, ale občas do skladby plné mizérie brněnská formace přece jen vloží alespoň nějaký náznak naděje. Jako třeba v písni „Do tmy”, k níž nedávno zveřejnila video.

Song měl původně pojednávat o nefunkčním vztahu v sobě, postupně však našel řadu dalších rovin a vrstev, a může být třeba i o současné politické situaci, o covidu, o lidské nepoučitelnosti. A i vizuál tyto vrstvy míchá. Minimalistickými prostředky primárně sleduje obličej ženy, jež se vyrovnává s uzavřenou kapitolou komplikovaného vztahu, a ten prostříhává s aktivistickými pohledy od Greenpeace, Kolektivu pro zvířata a Nesehnutí. Záběry, které ukazují, že se skutečně řítíme do tmy.

Černobílý snímek tak zdařile podtrhuje text popisující beznadějnost situace. „Řítíme se do tmy, tou největší rychlostí, co bude dál, to nikdo neví, nejsou žádný mapy. Člověk na cestě vidí bolest a šílený věci. Míjíme děravý vraky. Už ani nesvítí hvězdy. Ale my řítíme se do tmy. Řítíme se do tmy. K ledovýmu černýmu srdci. Řítíme se do tmy a už to nejde vzít zpátky. I kdyby ňáký léky měly tu zvláštní sílu zastavit krvácení týhletý děravý lodi, bylo by pozdě. Vždyť víš, jak jsou ty jablka trpký a že se nedají jíst. Řítíme se do tmy k ledovýmu černýmu srdci, řítíme se do tmy. A naše motory hoří. Řítíme se do tmy. A už to nejde vzít zpátky.” A ten v úvodu zmíněný malý kousek naděje, schovaný v nejistotě: „Anebo jen já nevím, který tlačítko mám zmáčknout a co s tím.”

Text - zdroj: musicserver.cz/Honza Průša