Jdi na obsah Jdi na menu

Skupina Metallica se může pochlubit „Nobelovou cenou za hudbu”

20. 2. 2018

metallica-2016.jpgMetallica (foto - zdroj: facebook.com)

Metallica získala prestižní ocenění Polar Music Prize, často označované jako hudební Nobelova cena. Polar Music Prize převezmou laureáti z Metallicy 14. června ve Stockholmu z rukou švédského krále Karla XVI. Gustava.

„Je to pro nás velké ocenění všeho, co Metallica za posledních 35 roků udělala. Zároveň se ale cítíme v nejlepší formě a očekáváme, že máme ještě hodně dobrých let před sebou,” uvedl Lars Ulrich.

Dle poroty dělá Metallica muziku „tak fyzickou a zuřivou”, jakou nedělal nikdo po Richardu Wagnerovi a Petru Iljiči Čajkovském. „Ve světě Metallicy se, jak pokoj teenagera, tak koncertní sál stávají Valhalou,” přirovnala porota hudbu kapely k jakémusi ráji severské mytologie.

Cenu Polar Music Prize založil v roce 1989 švédský podnikatel a bývalý manažer skupiny ABBA Stig Anderson. Polar Music Prize dostali v minulosti například Pink Floyd nebo Led Zeppelin. Spolu s cenou obdrží Metallica také milion švédských korun (asi 2,5 milionu korun českých), které věnuje své nadaci All Within My Hands.

Text - zdroj: spark-rockmagazine.cz