Jdi na obsah Jdi na menu

Sólový singl Kirka Hammetta z Metallicy má westernovou atmosféru

20. 4. 2022

kirk-hammett.jpgKirk Hammett (foto: Javier Bragado/Redferns)

Kytarista Metallicy Kirk Hammett vydá 23. dubna debutové sólové EP nazvané „Portals”. Budou na něm čtyři skladby a my už nyní můžeme jednu z nich ochutnat. Volba padla na „High Plains Drifter”.

Už dříve se slavný muzikant nechal slyšet, že hudba na EP obsažená má vytvářet jakýsi audio-cinematický dojem, tedy být soundtrackem pro neexistující film. A čerstvě zveřejněný song dává tomuto tvrzení za pravdu.

Svůj název „High Plains Drifter” si vypůjčil z westernu, který je u nás uváděn pod titulem „Tulák z širých plání” a v němž si hlavní roli zahrál Clint Eastwood. A je přesně takový, jak by se dalo v tomto ohledu očekávat. Osamělá, mírně zaprášená kytara je záhy doplněna dechy, orchestrem a atmosféru vhodně dotvářejícími bicími. V druhé části se v dynamickém sólu projeví Hammettova metalová škola, celek si však udržuje westernovou náladu jako jednotící linku.

Podle Hammetta kompozice nevznikala s výše zmíněným snímkem před očima. Svěřil se, že až po jejím dokončení si uvědomil, že atmosféra odpovídá náladě filmu. Původní nápad se objevil, když si hudebník jen tak pohrával s nově pořízenou flamenkovou kytarou.

Text - zdroj: musicserver.cz/Jiří V. Matýsek