Jdi na obsah Jdi na menu

Steven Wilson se v songu Personal Shopper bouří proti konzumu

19. 3. 2020

stevenwilson2016.jpgSteven Wilson (foto - zdroj: alternativenation.net)

Steven Wilson už si na své tvůrčí cestě vyzkoušel ledacos. S kapelou Porcupine Tree vybudoval moderní prog rock, dělal elektroniku a jeho sólová dráha vypadá jako putování po hudebních dekádách. Bylo jasné, že se nezastaví ani na dalším albu, bližší informace však k dispozici nebyly. To se teď mění. Na světě je totiž první skladba a ta mnohé napovídá.

Deska s názvem „The Future Bites” vyjde 12. června. Pilotní singl se jmenuje „Personal Shopper” a jasně specifikuje další proměnu, ke které došlo. Devítiminutový track je výrazně elektronický, dusavě taneční, moderní každým coulem a přesto ve své podstatě rozeznatelně wilsonovský.

Typicky křehké, vřelé melodické nápady v refrénu jsou v přímém kontrastu s chladnými, odosobněnými slokami. Steven Wilson se v umělecké formě pouští do zvukově temné kritiky konzumu. A pomáhá mu v tom celkem překvapivě i Elton John, postavený do role vypravěče vyjmenovávajícího seznam zbytečných - a mezi tím skrytých nezbytných - věcí pro život. Textově se tak tento věčný hudební hledač a v jádru skromný muzikant pouští do míst, kde dosud nebyl. Navíc je přitom velmi přímočarý a hlavně aktuální.

Rockové začátky jsou v tuto chvíli zapomenuty, Steven Wilson je plně zaujat svým posluchačsky náročným prog popem a zůstává svůj i přes to, že se neustále posouvá.

Text - zdroj: musicserver.cz/Jiří V. Matýsek