Jdi na obsah Jdi na menu

Talentovaný Leon Bridges zveřejnil dojemný videoklip k písni River

12. 2. 2016

leon-bridges-2016.jpgLeon Bridges (foto - zdroj: billboard.com)

Na americkém popovém nebi v minulém roce vyrostla nová hvězda. Šestadvacetiletý Leon Bridges se díky debutové nahrávce „Coming Home” zařadil mezi hlavní představitele neo soulu.

Na podobné retro vlně ještě nedávno slavila úspěch například Amy Winehouse a zůstává s podivem, že se nastoleného trendu zatím nikdo plně neujal. Leon tak může být prvním výraznějším nástupcem. Vzhledem ke svému jižanskému původu má ke kořenům soulu blíže než kdokoliv jiný a v jeho hlase i muzikantském rukopisu se snoubí přirozený cit pro daný žánr.

Do své prvotiny Leon v mnoha ohledech vnesl víc autenticity než vlastního přínosu. Navzdory tomu však „Coming Home” představuje jednu z nejvýraznějších nahrávek loňského roku. A větší osobitost, kterou se nepodařilo dostat na desku samotnou, dohání Leon na jiných frontách. Příkladem může být aktuální singl „River”. Disponuje sice krásnou melodií, nenabízí ale hlubší sdělení a jeho emoce jsou schované za nastokrát slyšené fráze. Díky videoklipu režiséra Milese Jaye se však podařilo kouzlo skladby posílit.

Vizuál zachycuje výjevy ze života nejchudších, spirituálně však nesmírně bohaté komunity obyvatel Baltimoru. Dojetí se lze jen těžko ubránit. Přehnaný patos, můžete si říkat, sílu naděje, která dokáže divy, však lze nejlépe demonstrovat právě na životě těch, jejichž úděl je nejtěžší. Leonovi se to podařilo věrohodně. A nezapomíná přitom vyzdvihnout, jak důležitou roli v pohnutých chvílích hraje hudba.

Text - zdroj: musicserver.cz/Veronika Ondečková