Jdi na obsah Jdi na menu

The Cult představili po šesti letech nový song Give Me Mercy

11. 7. 2022

the-cult.jpgThe Cult (foto: Angelika Špicarová)

Britská rocková formace The Cult na scéně působí již od roku 1983. Za téměř čtyřicet let vydala deset studiových alb. S tím jedenáctým si dala pořádně na čas. Na novou desku „Under The Midnight Sun” se čekalo šest let. Fanoušci se mohou těšit na 7. říjen, kdy nahrávka vyjde. Jako první ochutnávku skupina zveřejnila singl „Give Me Mercy”.

Album, které produkoval Tom Dalgety (Pixies, Ghost, Royal Blood), bylo částečně inspirované zkušenostmi spoluzakládajícího člena kapely Iana Astburyho na festivalu Provinssirock ve Finsku. Tam, kdesi severně od polárního kruhu, byl svědkem surrealistického letního momentu, kdy slunce ani kolem třetí ranní hodiny stále nezapadalo.

Samotní muzikanti zmiňují, že celá nahrávka je o hledání a nalézání krásy ve sdílených zážitcích. Těmi dle jejich slov mnohdy bývá právě hudba.

Skladba „Give Me Mercy” působí jako klasičtí Cult. Nikam se za ty roky neztratily jejich gothrockové vlivy, přesto však znějí svěže. Podmanivou melodii z pera Billyho Duffyho povznáší množství skvělých kytarových riffů a charisma frontmana Iana Astburyho. Ten popsal čerstvý singl jako sled myšlenek na téma potřeb naší kultury, které se mu honily hlavou. Dle něj je třeba obnova jazyka, protože slova už nemohou vyjádřit, kam nyní směřujeme. Videoklip, režírovaný Juanem Azulayem, zdůrazňuje právě hledání nových významů v zastaralých dualitách společnosti.

Ponořte se spolu s nimi do esoterické síly hudby a půlnočního slunce.

Text - zdroj: musicserver.cz/Ondřej Kocáb