Jdi na obsah Jdi na menu

Thom Artway vykročil povedenou písní do nové etapy své kariéry

23. 9. 2021

thom-artway.jpgThom Artway (foto - zdroj: facebook.com)

Pro Thoma Artwaye byly dosud typické hlavně anglicky zpívané songy. V posledních letech však písničkář několikrát naznačil, že by se to mohlo změnit. Nahrál předělávky hitů Karla Kryla a Václava Neckáře nebo hostoval v písni „Bílé šaty” Štěpána Urbana. Až singl „Nezapomenout” však znamená jeho autorský debut v rodném jazyce.

Artwayova čeština není učebnicová, ve slokách možná zpěvák zní i trochu stydlivě, v refrénu to ale rozbalí naplno. A po několika přehráních posluchač zjistí, že jemnost jeho řeči se nakonec jeví spíše jako přednost, protože v kontrastu s návykovostí popové skladby tvoří dosti osobitý a nevšední celek, jenž je navíc prozářený smyčcovými party.

„Píseň je o vzpomínce na osobu, se kterou jsme prožili kus života. Osobu, se kterou dávno nejsme v kontaktu, už ji vlastně neznáme, ale občas letmo vzpomeneme na hezké chvíle, jež jsme spolu zažili,” vysvětluje sám hudebník pointu singlu otextovaného Ondřejem Juráskem.

To se promítlo i do klipu režiséra Davida Vana, v němž vidíme cestu do minulosti. S Tomášem Mačkem si ve snímku zahrál i jeho bratr Lukáš, který ztvárnil jeho starší já, v hlavní ženské úloze se představila Karolína Růžičková. Video s romantickými záběry pořízenými u jezera Venuše lze vnímat jako počátek nové umělecké etapy držitele dvou Andělů. Je to trochu jiný Thom Artway, než na kterého byli posluchači zvyklí, jeho pozice jednoho z největších talentů tuzemského popu se ale tímto posunem nijak neotřásla. Naopak se mu otevřely dveře k rozšíření publika.

Text - zdroj: musicserver.cz/Josef Martínek