Jdi na obsah Jdi na menu

Thom Artway vzdává velmi vkusně poctu Karlu Krylovi

1. 11. 2019

thom-artway.jpgThom Artway (foto - zdroj: facebook.com)

Ikonické skladby „Anděl” od Karla Kryla se nyní úspěšně chopil Thom Artway. Zdařilou coververzí oslavuje třicáté výročí sametové revoluce a uctívá Krylovu památku.

„Již dlouho jsem si pohrával s myšlenkou natočit některý z Krylových songů. Labyrint jeho textů vždy přitáhne moji pozornost. Stále mě napadají nové a nové možné významy jím zvolených slov. A proto jsem se nakonec rozhodl vytvořit vlastní verzi písně Anděl, jelikož si v ní může každý najít své osobní poselství, i když je to notoricky známá skladba,” říká zpěvák.

Karel Kryl by se letos dožil 75 let, zároveň je tomu již 25 let, co náhle odešel na srdeční příhodu. Nebál se jít střemhlav proti režimu. Byl hlavním aktérem československého protikomunistického protestsongu, v textech si často rýpnul do nešvarů společnosti. Proto je dobré jeho odkaz připomínat i mladším generacím, což se i díky Artwayovi (snad) děje. Ten nazpíval skladbu po svém, s nádechem anglické ležérnosti. Zároveň však s pokorou, aby zachoval punc svátečnosti, který si „Anděl” zaslouží.

Píseň je nadčasová. Karel Kryl ji napsal v polovině šedesátých let a v roce 1969 vydal na albu „Bratříčku, zavírej vrátka”. Letos je to tedy zároveň padesát let od jejího vydání. Inspirací k napsání songu byly Krylovi jeho toulky okolím Teplic, krajinou bývalých Sudet. Pohraniční oblast je dodnes symbolem zpřetrhaných kořenů. A právě do těchto míst zamířil i mladý zpěvák v doprovodu kameramana Michala Šindeláře, aby zde natočili černobílý videoklip, který atmosféru skladby výborně podtrhuje.

Text - zdroj: musicserver.cz/Hana Bukáčková