Jdi na obsah Jdi na menu

Tomáš Klus zveřejnil velmi emotivní klip k songu ZmrZlým

4. 11. 2019

tomas-klus.jpgTomáš Klus (foto: Angelika Špicarová)

Tomáš Klus se velice často stylizuje do písničkáře Karla Kryla a nyní představil videoklip k silné písni „ZmrZlým”, který jako by byl Krylem a jeho protiválečnými myšlenkami inspirovaný.

Texty Tomáše Kluse se dotýkají srdcí mnoha lidí. I jeho song „ZmrZlým” jde rovnou na dřeň. Za doprovodu Janáčkovy filharmonie Ostrava pěje interpret o hrůzách válek a zbytečném zabíjení.

„Kéž tolik úsilí, pozornosti a prostředků, které jsme doposud věnovali téhle nesmyslné a nikam nevedoucí činnosti, dostanou naše děti, naše planeta - (náš) život. Odvoláváme se na své tradice, přesto ty nejzákladnější popíráme, nebo je necháváme popírat ty, jimž svěřujeme svůj hlas, svou moc, svou důvěru,” rozepsal se na instagramu.

„Bytí svou lhostejností přetváříme v bití. Sami se tak podílíme na vzniku spirály odcizení a strachu, jejímž středem je člověk. Jsme lidské bytosti, kterým je přes všechny vnější rozdíly společné, že touží po míru, harmonii a bezpečí. Jak je však něčeho takového možné dosáhnout násilím? Odpusťme si (to). Mluvme o tom, co chceme, mluvme o tom spolu a dejme jasně najevo, že pro nás ztráty na životech nejsou jen čísla do statistik. Násilí je zbraní slabých a zbabělých, není na něm co obdivovat. Vzdejme se ho,” vyzývá fanoušky.

Jak se zdá, tato slova padla na úrodnou půdu. Klip, ke skladbě „ZmrZlým”, v němž se to hemží silnými záběry válečné vřavy, trpících dětí, uprchlíků, vojáků a zbraní, sice zatím nasbíral pouze desítky tisíc lajků na YouTube, zato většinu lidí oslovil mnohem více, než by nejspíše sami čekali.