Jdi na obsah Jdi na menu

V novém videoklipu Michala Prokopa hraje Vilma Cibulková

26. 4. 2021

michal-prokop_foto_angelika-spicarova.jpgMichal Prokop (foto: Angelika Špicarová)

Vydání nového alba Michala Prokopa se blíží. Nahrávka s názvem „Mohlo by to bejt nebe...” vyjde 28. května, dlouhých devět let po předchozím počinu „Sto roků na cestě”. Umělce na očekávané studiové desce doprovází jeho kapela Framus Five.

Kolekce nabízí celkem třináct skladeb, mimo jiné s texty zpěvákova tradičního spolupracovníka, zesnulého Pavla Šruta, nebo básníka Jiřího Žáčka. Právě on napsal slova prvního singlu „Má vlast”, k němuž vznikl i doprovodný videoklip.

Žáčkův mrazivě aktuální text je hořkosladkým vyznáním Čechám. A taky jejich povaze. „Kde sprostá lež se veze v kočáře / A pravda s láskou táhnou cestou pěší / Dědičná země kata Mydláře / Kde mřít je těžko a žít ještě těžší,” zpívá Michal Prokop. Spolu se svou skupinou dává songu podobu příjemné akustické balady, kterou zdobí kudrlinky houslí Jana Hrubého. Ve třetině se zvuk změní v typicky framusovský bigbít a část nosné melodie převezme bluesová kytara, později zazní i podařené sólo na foukací harmoniku.

Video vzniklo v režii Michala Skořepy, který se postaral i o kameru a střih. Snímek pasuje muzikanta do role starého muže, který je majitelem vetešnictví uprostřed přírody. Druhou postavou je neéterická víla s květinovým věncem na hlavě, patrně jakási pokroucená verze slovanské bohyně jara Vesny, již ztvárnila Vilma Cibulková. Ta v lese nachází pozůstatky z dob minulých, například přilbu ze třicetileté války, meč i německý druhoválečný Luger. Vše shromažďuje a odváží právě do Prokopova krámku. Na smetiště dějin?

Album „Mohlo by to bejt nebe...” bude k dispozici v digitální podobě, jako CD nebo jako vinyl a už nyní je možné si všechny tyto varianty předobjednat.

Text - zdroj: musicserver.cz/Jiří V. Matýsek