Jdi na obsah Jdi na menu

Ve věku 41 let zemřel charismatický zpěvák a kytarista David Stypka

11. 1. 2021

david-stypka.jpgDavid Stypka (foto: Ladislav Mácha)

V neděli zemřel David Stypka, držitel hudební ceny Anděl v kategorii Sólový interpret roku 2017. Bylo mu pouhých 41 let. O jeho skonu Informovali zástupci nahrávací společnosti SinglTon.

„S lítostí oznamujeme, že zpěvák, skladatel a básník David Stypka podlehl 10. ledna 2021 ve věku 41 let dlouhodobé nemoci spojené s komplikacemi covid-19,” uvedla rodina zesnulého.

Rodák z obce Dobrá u Frýdku-Místku byl po vystudování gymnázia novinářem v regionálním tisku, zkoušel i obchod se svíčkami a prodej na festivalech. Po letech novinářské práce se stal grafikem a sazečem. Dlouhodobě spolupracoval s časopisem Pěstounovi zaměřeném na pěstounskou péči.

Působil na místní scéně ve skupinách MGH a Najzar. V roce 2011 založil svoji vlastní kapelu Bandjeez, která se po mnoha personálních obměnách ustálila v sestavě: David Stypka (zpěv, akustická kytara), Petr Pinkas (kontrabas), Jan Uvira (klávesy) a Matěj Drabina (bicí). V roce 2014 formace vydala debutové album s názvem „Čaruj”.

Po obměně kapely začal pracovat na novém soundu, kterým se zjevně trefil do vkusu posluchačů. Jeho zádumčivé písně s úvahami nad nespravedlností života a zamyšleními nad láskou byly zachyceny na desce „neboj.” z roku 2017. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat a David Stypka byl oceněn Andělem za Objev roku (2016) a v roce 2017 Andělem za Interpreta roku a také nominacemi na Album roku („neboj.”) a Skladbu roku („Dobré ráno, milá”) s Ewou Farnou.

Jeho rozlet byl v létě 2019 zbrzděn diagnostikovaným onemocněním rakoviny slinivky břišní. Z této nemoci se léčil a pokorně se stavěl ke svému dosavadnímu životu. Stále aktivně vystupoval a tvořil novou desku, jež byla v posledních dnech znovu natočena a přetextována. Plánovaného vydání v březnu letošního roku se však David Stypka už nedočkal. Zemřel po boji s nemocí 10. ledna 2021.