Jdi na obsah Jdi na menu

Vojtěch Dyk má nový song a vyrazí na koncertní turné D.Y.K.

17. 2. 2020

004_zebrik.jpgVojtěch Dyk (foto: Angelika Špicarová)

Vojtěch Dyk představil v závěru loňského roku projekt D.Y.K. Stejnojmenné album, na němž autorsky spolupracoval s držitelem Grammy Ondřejem Pivcem a americkou zpěvačkou Kennedy, se nahrávalo v New Yorku. Na přelomu května a června absolvuje společně s kapelou sérii koncertů po celé České republice.

D.Y.K. Tour odstartuje 28. května koncertem v Mladé Boleslavi, další vystoupení se uskuteční v Rožnově pod Radhoštěm, Pardubicích, Praze, Olomouci a šňůra vyvrcholí dvěma koncerty v brněnském Sono Centru. První vystoupení však skupinu čeká již 31. března, kdy se objeví na slavnostním večeru při předávání hudebních cen Anděl.

Nahrávání ve Spojených státech bylo pro Vojtěcha Dyka novou zkušeností. „Já byl od začátku upřímně dost nervózní, přeci jen nejsem v téhle zemi denně a nevím, jak to ve studiích chodí, ale nakonec jsem díky Ondrovi, Stephanie a do velký míry i Jakeovi Lummusovi, který se staral o sound engineering, ztratil všechny pochybnosti. Prostě jsem si to začal všechno užívat. Tak doufám, že to na té desce je aspoň trochu poznat,” říká zpěvák. Atmosféru natáčení přibližuje i promo video ke skladbě „If I Lose”.

Zatímco v New Yorku byl spíše hostem on, v České republice se naopak stane hostitelem. „Upřímně se momentálně nejvíc těším na to, až americký holky a kluci přijedou, my Češi si vezmeme kroje, chleba se solí, půjdem je přivítat na letiště, a pak se zavřeme do zkušebny a budem zkoušet jak mourovatý, než 28. května vyjedem na turné. No a pak už jen aby přišli posluchači a já budu šťastnej jak blecha. Možná si i blahem poskočím,” plánuje Vojtěch Dyk.

Američané, kteří se s Vojtěchem Dykem postaví na tuzemská pódia, budou kytarista Daniel Muniz, baskytarista Karim „Kace” Hutton, za bicí usedne Roberto Robinson. A samozřejmě klávesista, Ondřej Pivec, který v USA dlouhodobě žije a spolupracuje s předními americkými muzikanty, například s Gregory Porterem. Právě s ním získal cenu Grammy za rok 2017.

Za druhé klávesy usedne Jan Andr. Vokály povede Stephanie Fisher Alvarenga, která na projektu D.Y.K. působí také jako lektorka zpěvu. Spolupracovala s takovými umělci R&B a pop jako jsou Tweet, Jill Scott, Faith Evans a Billy Ocean. Vystupovala i s jazzovými hudebníky - Ericem Reedem, a držitelem Grammy Grégoire Maretem.

Vokální sekci dále tvoří Sheherazade Holman, která dělala na nahrávkách s Lennym Kravitzem nebo Shaniou Twain, a zpěvák Chris Anthony, který byl obsazen do projektů vedle takových hvězd jako Kathleen Battle či v rámci gospelu s největší osobností žánru Kirkem Franklinem. Kapelu D.Y.K. pak dotvoří i „česká sekce” - muzikanti z formace B-Side Band, s níž Vojtěch Dyk oslavil deset let spolupráce - trumpetisté Josef Buchta a Lukáš Koudelka, trombonista Petr Hnětkovský a saxofonista Michal Žáček.

D.Y.K Tour 2020

28. 05. - Mladá Boleslav, Škoda Muzeum
29. 05. - Rožnov pod Radhoštěm
30. 05. - Pardubice, Ideon
31. 05. - Praha, Forum Karlín
02. 06. - Olomouc, Výstaviště Flora (Pavilon A)
03. 06. - Brno, Sono Centrum
04. 06. - Brno, Sono Centrum