Jdi na obsah Jdi na menu

Vystoupení Andrea Bocelliho v milánském dómu zlomilo rekordy!

25. 4. 2020

andrea-bocelli.jpgAndrea Bocelli (foto: Luca Rossetti)

Italský tenorista Andrea Bocelli vystoupil 12. dubna v ikonickém milánském dómu. Za doprovodu varhaníka Emanuela Vianelliho zazpíval pět árií - „Panis Angelicus”, „Ave Maria”, „Domine Deus”, „Sancta Maria” a „Amazing Grace”. Koncert, který proběhl na počest oslav triumfu života nad smrtí, se stal nejsledovanější živě streamovanou událostí klasické hudby v historii.

Na YouTube živě sledovaly vystoupení nazvané „Music For Hope” téměř 3 miliony diváků a záznam si následně pustilo přes 35 milionů uživatelů. K této hudební události obrátilo svou pozornost přes 100 zemí světa, díky čemuž se koncert stal YouTube trendem v desítkách států, mezi které se zařadily například USA, Velká Británie, Itálie, Mexiko či Španělsko.

„Dobře známý aforismus nám připomíná, že nejtemnější chvíle nastává vždy před úsvitem. Myslím si, že uplynulé velikonoční svátky, jsou toho důkazem. Velikonoce, které oslavují znovuzrození, jsou symbolem toho, že i po těch nejtemnějších nocích vždy vyjde slunce,” říká Andrea Bocelli. „Jsem velice překvapen a poctěn, že jsem dostal tak ohromné reakce, které dalece přesahovaly má očekávání. Protože jsem věřícím katolíkem, bylo pro mě velkou ctí a privilegiem propůjčit svůj hlas modlitbě milionů lidí. Je to pro mě důkaz, že můj optimismus týkající se budoucnosti naší planety, je oprávněný.”

Vlajkovou písní vystoupení se stala skladba „Amazing Grace”, k níž byl natočen i videoklip, který zachycuje Bocelliho zpívajícího na opuštěném milánském náměstí. Záběry slavného umělce jsou proloženy krátkými videi z vyprázdněných světových metropolí, jež zachytily drony.

Andrea Bocelli rovněž založil fond nesoucí jeho jméno, který finančními příspěvky pomáhá nemocnicím pořídit potřebné vybavení pro boj s koronavirem.