Jdi na obsah Jdi na menu

Zemřela ikona grunge a jeho velký průkopník Mark Lanegan

24. 2. 2022

012---mark-lanegan-band.jpgMark Lanegan (foto: Angelika Špicarová)

V sedmapadesáti letech zemřel v Irsku 22. února americký hudebník Mark Lanegan. Patřil k zásadním osobnostem grungeové a alternativní scény přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století.

Zpráva byla potvrzena na jeho twitterovém účtu: „Náš milovaný přítel Mark Lanegan zemřel dnes ráno ve svém domě v Killarney v Irsku. Úžasnému zpěvákovi, skladateli, spisovateli a muzikantovi bylo 57 let. Zůstala po něm manželka Shelly.”

Mark Lanegan zahájil kariéru v grungeové formaci Screaming Trees, kde působil od poloviny osmdesátých let. Společně s nimi vydal celkem osm alb. V roce 1990 odešel na úspěšnou sólovou dráhu. Laneganův charakteristický hluboký hlas, sametový, ale zároveň hrubý a ostrý, byl vítanou ozdobou nahrávek jiných umělců. V jeho tvorbě se mísily vlivy temného blues, folku i rockové hudby, v poslední dekádě se výrazněji prosazovala také elektronika. Stále aktuální deska „Straight Songs of Sorrow” z roku 2020 v sobě nese podtóny jakési závěti, vyrovnávání se s vlastními démony. Kritika ji označovala za posluchačsky poměrně náročný zážitek.

V roce 2020 se Mark Lanegan s rodinou přestěhoval ze Spojených států do Irska, kde byl v loňském roce hospitalizován kvůli vážnému průběhu onemocnění covid-19. Ohledně příčiny jeho úmrtí však pozůstalí mlčí a žádají o respektování soukromí.

Text - zdroj: musicserver.cz/Jiří V. Matýsek