Jdi na obsah Jdi na menu

Zpěvák a skladatel Martin Hrubý vydává druhé studiové album

17. 4. 2020

martin-hruby.jpgMartin Hrubý (foto - zdroj: martinhruby.net)

Martin Hrubý vydává sbírku songů „Lucerna v moři”, nahrávku skladeb, které vznikly mezi roky 2016 a 2019. Žánrově pestrá kolekce písňové poezie a lidských příběhů je směsicí folku, popu, rocku, reggae, swingu, tanga i valčíku z pera textařů Vojtěcha Probsta a Martina Hrubého.

Oba tvůrci mají na albu jak své samostatné texty, tak texty společné. Výjimku tvoří skladba „Podzim”, která je zhudebněnou básní Borise Pasternaka v překladu Luďka Kubišty a Jiřího Kovtuna. Autorem hudby je výhradně Martin Hrubý.

Deska obsahuje třináct songů a jeden bonus. Křest proběhne v pražském hudebním klubu Jazz Dock 14. října. Koncert to bude zcela jistě výjimečný, neboť Martina Hrubého doprovodí téměř kompletní sestava elitních studiových hráčů, se kterými kolekci vytvořil.

Album vznikalo ve studiích Svárov a Barrandov Sound Music Studio pod dohledem producenta Yardy Helešice. Hostují na něm Barbora Šedivá, Bharata Rajnošek, Karel Mařík, Karel Holas, Štěpán Janoušek, Petr Ševčík, Jiří Částka a Tomáš Mouřenec. Nahrála ho kapela ve složení Yarda Helešic, Josef Štěpánek, Jan Steinsdörfer, Jakub Vejnar a David Landštof. Náběr a mix provedl Lukáš Martinek.

„Lucerna v moři” vychází na všech obvyklých digitálních platformách v pátek 17. dubna. K polovině skladeb již vznikly videa. Tím nejnovějším je klip k písni „Nadosmrti lhář”. Duet s Barborou Šedivou je jako vystřižený ze zlaté éry swingových muzikálů Freda Astairea, na něž u nás volně navazoval Jiří Suchý s divadlem Semafor.