Jdi na obsah Jdi na menu

SHRNUTÍ ROKU 2012

Rok se s rokem sešel a máme tu opět čas, kdy se hodí trochu bilancovat uplynulé období. Co se hudby týká, není rozhodně na co si stěžovat. V roce 2012 vyšla řada velice kvalitních nahrávek u nás i ve světě, a do České republiky zavítalo mnoho kapel zvučných jmen, ať už na samostatný koncert nebo v rámci hudebních festivalů.

 
Album roku
 
Jako již v loňském roce musím konstatovat, že je pro mě velice těžké vybrat ta nejlepší alba, která byla v daném období vydána. Tady je alespoň něco málo z toho, co mě nejvíce zaujalo:
 
Zahraniční album:
 
1. Soundgarden - King Animal
 
2. Leonard Cohen - Old Ideas

3. Tindersticks - The Something Rain  

4. Imagine Dragons – Night Visions
 
5. Marilyn Manson - Born Villain
 
České album:
 
1. Kryštof - Inzerát 
 
2. Photolab - Hollywood & Snuff
 
3. Toxique - Tips for Grown Up Kids
 
4. Charlie Straight - Someone with a Slow Heartbeat

5. Budař Jan a Eliščin band - Lehce probuzený

 
 
Koncert roku
 
Letos jsem bohužel strávila poměrně dlouhý čas v nemocnici, kvůli vážné zdravotní příhodě, a vzhledem k tomu, že rekonvalescence trvala několik měsíců, nemohla jsem navštívit docela dost koncertů, na které jsem se těšila. Ale i tak mám několik nezapomenutelných koncertních zážitků:
 
Lamb - KC Vltavská, Praha (04.02.2012) : Něžné skladby umocněné působivým zpěvem krásné Lou Rhodes střídala strhující elektronická palba, ve které se vyřádil především Andy Barlow.Hudebně-vizuální zážitek par excellence.

010---lamb.jpg

Celý fotoreport k nahlédnutí zde:  fotak.png.jpg fotogalerie

The Sounds - Lucerna Music Bar, Praha (22.02.2012) : Švédská indie-rocková formace The Sounds k nám zavítala vůbec poprvé a byl to naprosto vynikající klubový koncert. Zpěvačka Maja Ivarsson rozpoutala na pódiu živelnou, místy až ďábelsky svůdnou show. Její bezprostřední kontakt s publikem dodal celému vystoupení punc jedinečnosti.

024---the-sounds.jpg

Celý fotoreport k nahlédnutí zde:  fotak.png.jpg fotogalerie

The Duke Spirit - Lucerna Music Bar, Praha (11.03.2012) : Pětičlenná londýnská partička The Duke Spirit s energickou blondýnou Lielou Moss za mikrofonem rozhodně nenechala nikoho na pochybách, že jim to při živých vystoupeních dohromady slušně šlape. Obrovská škoda, že neměli početnější publikum, koncert totiž neměl chybičku.  

023---the-duke-spirit.jpg

Celý fotoreport k nahlédnutí zde:  fotak.png.jpg fotogalerie 

Rise Against - Incheba Arena, Praha (16.03.2012) : Energií nabité vystoupení americké hardcore-punkové formace Rise Against mělo šťávu a ani chvilku nenudilo. I když se koncert uskutečnil ve sportovní hale, atmosféra zde vládla téměř klubová, a to se povede jen zřídkakdy.

027---rise-against.jpgCelý fotoreport k nahlédnutí zde:  fotak.png.jpg fotogalerie

Manic Street Preachers - Lucerna-Velký sál, Praha (25.04.2012) : Byl to určitě jeden ze splněných snů - fotit mojí oblíbenou rockovou kapelu Manic Street Preachers. Úžasný koncert, který předčil moje očekávání. Opravdu jsem si to užila, snad každou písničku jsem znala.

008---manic-street-preachers.jpgCelý fotoreport k nahlédnutí zde:  fotak.png.jpg fotogalerie

Nightwish - Tipsport Arena, Praha (30.04.2012) : Na koncert symphonic-metalové kapely Nightwish jsem se těšila několik měsíců dopředu a rozhodně tedy bylo na co se těšit. Výtečný hudební zážitek, podpořený skvělou světelnou a pyrotechnickou show. Vždyť také Tipsport Arena doslova praskala ve švech, kolik Nightwish přilákali fanoušků a fanynek.

011---nightwish.jpgCelý fotoreport k nahlédnutí zde:  fotak.png.jpg fotogalerie

Serj Tankian - Lucerna-Velký sál, Praha (24.10.2012) : Zpěvák americké rockové kapely System of A Down má u nás početnou základnu příznivců, nejspíš i pro svou bezprostřednost, s jakou na pódiu vystupuje. Během fascinujícího pěveckého výkonu sklízel mnohokrát zcela zaslouženě ovace vyprodané Lucerny. Rozhodně šlo o jeden z nejlepších koncertů uplynulého roku.

021---serj-tankian.jpgCelý fotoreport k nahlédnutí zde:  fotak.png.jpg fotogalerie

Muse - O2 Arena, Praha (22.11.2012) : Jeden z posledních letošních velkých halových koncertů se skutečně nadmíru vydařil. Muse nezůstali nic dlužni pověsti, která je předcházela a předvedli pražskému publiku vynikající instrumentální i vizuální show. Tak nějak by asi měl vypadat koncert, po jehož konci návštěvník nelituje, že za něj zaplatil nemalý finanční obnos.

025---muse.jpgCelý fotoreport k nahlédnutí zde:  fotak.png.jpg fotogalerie

 
Překvapení roku
 
Mezi více než příjemná překvapení roku řadím rozhodně to, že se po šesti letech udobřili Michael Kocáb a Michal Pavlíček, takže se dala opět dohromady legendární česká kapela Pražský výběr a vrátila se na pódia v původní sestavě. Dalším překvapením byla jistě skutečnost, že v anketě Český slavík 2012 v kategorii Zpěvák roku sesadil z pomyslného trůnu dlouholetého vítěze Karla Gotta stále oblíbenější Tomáš Klus.
 
 
 
Zklamání roku
 
Nečekané zrušení hudebně lákavě obsazeného Prague City Festivalu, který se měl konat ve dnech 29. až 30. června 2012 na pražském Výstavišti. Ke zrušení došlo pouhých 14 dní před jeho plánovaným zahájením.
 
 
Na co se těším v roce 2013
 
Před dvaceti lety jsem byla jako návštěvník na svém vůbec prvním velkém koncertě, šlo o kapelu Bon Jovi. Nesmírně mě potěšilo, že se právě Bon Jovi po tak dlouhé době chystají opět do Prahy. Pevně věřím, že se mi tentokrát podaří dostat mezi ty vyvolené, kteří budou moci jejich vystoupení fotograficky zachytit. 
 

 

Související:

Rekapitulace roku 2011

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

***

(Robert, 1. 1. 2013 22:53)

Moc pěkně napsaný článek Angie, jen co je pravda, navíc prima fotodokumentace i výběr videa...:-)
Přeji Ti v tom roce nadcházejícím především zdravíčko, hodně štěstí a taky splněných přání...třeba ty Bon Jovi...;-)

Re: ***

(angelikaspicarova, 3. 1. 2013 18:25)

Ahoj Roberte, moc díky za tak příjemná slova a za přáníčko, opravdu hodně mě to potěšilo...:-)
Jo, jo...Bon Jovi...to by bylo super, kdyby to dopadlo...:-)