Jdi na obsah Jdi na menu

Shrnutí roku 2013

27. 12. 2013

019---bon-jovi.jpgBon Jovi (foto: Angelika Špicarová)

 

SHRNUTÍ ROKU 2013

Prosinec je časem bilancování a nejzásadnější ze všech anket už publikovala řada médií zabývajících se muzikou. Jelikož se zajímám o hudební dění celoročně a zabrousím do jakéhokoliv žánru, tak bych se s Vámi rovněž ráda podělila o svůj pomyslný žebříček. V roce 2013 vznikla řada kvalitních nahrávek nejen v České republice, ale především na poli světové hudební scény. Zavítalo k nám mnoho interpretů zvučných jmen, ať už na samostatný koncert nebo v rámci festivalů.

 

Album roku

Je velice těžké vybrat ta nejlepší alba, která byla v uplynulém roce vydána. Když si chci doma pustit fakt dobrou muziku, tak rozhodně nezaváhám u následujících titulů:

 

Zahraniční album

1. Nick Cave & The Bad Seeds - Push The Sky Away
 
2. John Newman - Tribute
 
3. Queens Of The Stone Age - ...Like Clockwork
 
4. Tom Odell - Long Way Down
 
5. Daft Punk - Random Access Memories
 
 
České album
 
1. Dan Bárta & Illustratosphere – Maratonika
 
2. Načeva a Justin Lavash - Milostný slabiky
 
3. Monkey Business - Happiness Of Postmodern Age
 
4. Never Sol - Under Quiet
 
5. Vladivojna la Chia – Šraf
 

Koncert roku

V podstatě jsem letos navštívila většinu koncertů, o které jsem skutečně stála, jako akreditovaná fotografka, takže jsem je mohla zaznamenat i v obrazech. Ovšem některé z nich mi zcela jistě natrvalo utkví v paměti i bez té fotografické dokumentace...

 

Bon Jovi - SynotTip Arena, Praha (24.06.2013) 

Víc jak půl roku jsem se těšila na koncert skupiny, se kterou jsem kdysi dávno pro sebe objevila rockovou hudbu a ani nepříznivé počasí mi nepokazilo zážitek z vystoupení Bon Jovi. Vytrvalý déšť snad ještě umocnil výborný pěvecký výkon Jona Bon Joviho i celé skvěle šlapající kapely. Bez přehánění - ani těch dvacet let, které uplynuly od jejich poslední návštěvy u nás, neubralo nic z jejich koncertní formy. Klobouk dolů, pánové!

009---bon-jovi.jpg

Celý fotoreport z koncertu Bon Jovi k nahlédnutí zde:  fotak.png.jpg fotogalerie

Alice Cooper - Kajot Arena, Brno (26.07.2013) 

Úplně poprvé mě nějaký koncert zlákal natolik, že jsem ochotně cestovala ze severu Čech až na Moravu. Kmotra shock rocku Alice Coopera s jeho pověstnou hororovou show jsem si zkrátka nemohla nechat ujít. Pětašedesátiletý americký rocker Alice Cooper s úžasnou kapelou v zádech nenechal nikoho na pochybách, že je stále ještě v dobré kondici. S ohledem na jeho věk více než obdivuhodný pódiový výkon.

007---alice-cooper.jpg

Celý fotoreport z koncertu Alice Coopera k nahlédnutí zde:  fotak.png.jpg fotogalerie

Suede - Lucerna-Velký sál, Praha (16.11.2013) 

Uplynulý rok byl bohatý na koncerty skutečných hudebních legend. K těm patří i průkopníci britpopu Suede. Na skladbách této skupiny jsem v devadesátých letech ujížděla, takže jejich vůbec první návštěvu u nás, jsem nemohla nechat bez povšimnutí. Energií sršící frontman kapely Brett Anderson nejenže ďábelsky dobře zpíval, ale uchvátil mě i svým šarmem a vstřícností k fanouškům. Musím přiznat, že některé songy mě dojímaly až k slzám.

013---suede.jpg

Celý fotoreport z koncertu Suede k nahlédnutí zde:  fotak.png.jpg fotogalerie

Imagine Dragons - SaSaZu, Praha (24.04.2013)

Premiérové vystoupení lasvegaských draků v České republice nemělo chybu. Frontman kapely Dan Reynolds, i s čerstvě zlomeným zápěstím, divoce řádil na pódiu, skvěle zpíval a odzbrojujícím způsobem komunikoval s publikem. Dle mého názoru jednoznačně nejlepší klubový koncert roku!

013---imagine-dragons.jpg

Celý fotoreport z koncertu Imagine Dragons k nahlédnutí zde:  fotak.png.jpg fotogalerie

HIM - Lucerna-Velký sál, Praha (12.10.2013)

Finské rockery HIM mám naposlouchané jedna báseň, koncert byl tedy pro mě srdcovou záležitostí. Ačkoliv nejnovější písně nezněly vůbec špatně, na ty starší reagovali příchozí vstřícněji a s neochvějnou jistotou. Za odměnu se jim dostalo nějakého toho úsměvu, což se teď, kdy Ville Valo nedusí v koutku úst jedno cigáro za druhým, stává pravidelností. A je to jen dobře. HIM předvedli v Praze naprosto profesionální výkon, jejich love metal funguje naživo pořád skvěle.

005---him.jpg

Celý fotoreport z koncertu HIM k nahlédnutí zde:  fotak.png.jpg fotogalerie

Slash - Lucerna-Velký sál, Praha (11.02.2013)

Jeden z nejuznávanějších kytaristů světové historie, známý především z řad hardrockové legendy Guns N' Roses, zavítal do Prahy společně s výtečným zpěvákem s obrovským hlasovým rozsahem Mylesem Kennedym a s doprovodnou kapelou The Conspirators. Samotný Slash popírá plynutí času a vypadá pořád stejně už dvacet let, a to včetně koncertní vitality. Byl to vynikající večírek pro všechny fanoušky rockové muziky.

022---slash-featuring-myles-kennedy-and-the-conspirators.jpg

Celý fotoreport z koncertu Slashe k nahlédnutí zde:  fotak.png.jpg fotogalerie

 

Překvapení roku

Velice mě překvapil květnový koncert britské indie popové kapely The xx, který proběhl ve vyprodané Lucerně. Šla jsem tam vlastně spíše ze zvědavosti, než že bych nějak dobře znala jejich repertoár. Uhrančivá světelná atmosféra spojená s působivou až magickou interpretací zahraných skladeb musela zapůsobit snad na každého, kdo byl ten večer v sále přítomný. Tak dokonalé propojení hudby s vizuální prezentací jsem asi ještě na žádném koncertě nezažila.

008---the-xx.jpg

Celý fotoreport z koncertu The xx k nahlédnutí zde:  fotak.png.jpg fotogalerie

 

Zklamání roku

Rozpad kapely Nightwork, což dle mého názoru byla jedna z nejzajímavějších a nejkvalitnějších tuzemských skupin.

 

Na co se těším v roce 2014

Těším se velice na koncerty Depeche Mode a OneRepublic. Obě kapely jsem už měla tu čest v minulosti vidět a věřím, že jejich vystoupení mě nadchnou minimálně stejně jako poprvé. Dále si nechci nechat ujít Justina Timberlakea, Robbieho Williamse a skupinu Metallica. A myslím si, že se ještě během roku pár hudebních vychytávek objeví.

 

Související:

Rekapitulace roku 2011

Shrnutí roku 2012