Jdi na obsah Jdi na menu

Shrnutí roku 2014

29. 12. 2014

005---depeche-mode.jpgDepeche Mode (foto: Angelika Špicarová)

 

SHRNUTÍ ROKU 2014

Je až neskutečné, jak ten čas letí, bilanční vlak se zkrátka nedá zastavit. Když se ohlédnu za uplynulým rokem, vnímám velmi pozitivně, co se na hudebním poli všechno událo. Ráda bych se s Vámi nyní podělila o své nejlepší zážitky z tuzemské i zahraniční scény. 

 

Album roku

Převážná většina interpretů, které jsem si letos nejraději pouštěla do uší, patří již k mým dlouholetým oblíbencům. Žánrově nedělám hranice, baví mě v podstatě jakákoliv muzika, pokud je alespoň trochu kvalitní.

 

Zahraniční album

1. Beck - Morning Phase


2. Foo Fighters - Sonic Highways


3. Jack White – Lazaretto


4. Damon Albarn - Everyday Robots


5. Ed Sheeran - x


6. Passenger - Whispers


7. Smashing Pumpkins - Monuments To An Elegy


8. Jessie Ware – Tough Love


9. The Horrors – Luminous


10. Lana Del Rey – Ultraviolence

 

České album

1. Aneta Langerová - Na Radosti


2. Lenka Dusilová a Baromantika - V hodině smrti


3. Ben Cristovao - Made In Czechoslovakia


4. Android Asteroid - Íkaros


5. Tomáš Klus - Proměnamě


6. Michal Hrůza - Den


7. Kalle – Live from the room


8. Xindl X - Čecháček Made


9. Republic Of Two - Silent Disco


10. Mig 21 - Album

 

Koncert roku

Jako akreditovaná fotografka jsem se dostala na většinu koncertů, které jsem si přála vlastnoručně zaznamenat v obrazech, což považuji za malý zázrak. Splnilo se mi tak dokonce několik fotografických snů, z čehož mám samozřejmě ohromnou radost...

 

Depeche Mode - O2 Arena, Praha (10.02.2014)

Vpravdě kultovní trio ve složení Dave Gahan, Martin Gore a Andy Fletcher doplněné o klávesistu a bubeníka se u nás představilo v rámci evropského turné k desce Delta Machine a přilákalo na 17 tisíc lidí. Dave Gahan skvěle zpíval, působil velmi energickým dojmem, tančil jako za mlada a hned několikrát se mu podařilo posluchače roztleskat či přimět zpívat refrény vybraných skladeb. V emotivní atmosféře Depeche Mode předvedli po strop zaplněné O2 Areně prvotřídní show podpořenou precizními projekcemi. Musela jsem si tenhle koncert tvrdě vybojovat, o focení byl totiž velký zájem. Jsem vážně moc ráda, že jsem fotopas nakonec získala, protože vystoupení „Depešáků“ bylo jedním slovem famózní!

006---depeche-mode.jpg

Celý fotoreport z koncertu Depeche Mode k nahlédnutí zde:  fotak.png.jpg fotogalerie

Billy Idol - Lucerna-Velký sál, Praha (21.06.2014)

Před více než dvaceti lety jsem navštívila první vystoupení skupiny Bon Jovi v České republice a tenkrát jim dělal předskokana Billy Idol. Jelikož se mi loni splnil sen a mám nafocené Bon Jovi, tak jsem si ještě přála pořídit snímky právě Billyho Idola. To jsem ještě neměla ani tušení, o jak úžasný koncert půjde! Billy kupodivu nepoutal všechnu pozornost jen na sebe, i když by si to mohl dovolit, ale nechal vyniknout i svého vynikajícího kytaristu Steva Stevense. Rozjezd koncertu byl decentnější, ovšem s každou další skladbou nálada na pódiu i pod ním houstla až dospěla k totální symbióze Billyho Idola s kapelou a nadšenými fanoušky, kterých byla plná Lucerna. Tak dokonale vygradovanou atmosféru jsem snad ještě nezažila!

001---billy-idol.jpg

Celý fotoreport z koncertu Billyho Idola k nahlédnutí zde:  fotak.png.jpg fotogalerie

Passenger - SaSaZu, Praha (16.10.2014)

Zatímco ve videoklipech Passengera obvykle doprovází kapela, do Prahy dorazil pouze s kytarou a hrál do roztrhání těla. Bylo to vystoupení člověka, který do svého představení dává veškerou vášeň, nemá diváka za pitomce, ale za rovnocenného partnera a snaží se udělat všechno pro to, aby si ho získal. Složit skvělé písničky, vylézt na pódium a během hodiny a půl ze sebe dostat všechny frustrace, radosti, názory, postoje k životu a s upřímnou vervou je předat publiku tak, až praskají struny. To je asi ta pravá esence hudby. A je úplně jedno, jestli hrajete folk, metal, hip hop, country nebo rock. Passenger dokázal přetavit své myšlenky do smysluplných písní a svou rozpolcenou duši bez póz a pozlátka naservíroval lidem. Takhle nějak by měla vypadat strhující one-man show!

025---passenger.jpg

Celý fotoreport z koncertu Passengera k nahlédnutí zde:  fotak.png.jpg fotogalerie

Lenny Kravitz - O2 Arena, Praha (19.12.2014)

Listopadový termín svého vystoupení v Praze Lenny Kravitz pro nemoc zrušil. Náhradní datum se našlo až těsně před Vánocemi, takže jsem se trochu obávala, že mi koncert unikne. Naštěstí vše klaplo a já si mohla naživo vychutnat pěvecké i muzikantské kvality tohoto obrovsky charismatického rockera. Spolu s početnou kapelou předvedl, co pro něj znamená užívat si hudbu. S téměř každou písní bylo spojeno sólo některého člena skupiny či různé vzájemné hecování, kdo ze svého nástroje vytlačí víc. Tím byla většina skladeb i o několik minut prodloužena. Z hudebního hlediska to byl samozřejmě velký zážitek a na zpěvákovi bylo dobře vidět, jak ho to baví. V samotném závěru došlo i na jedno velké překvapení, když po hitech „The Chamber” a „Are You Gonna Go My Way” Lenny z ničeho nic na pódium uvedl Carlose Santanu. Jejich desetiminutový jam, v němž kytarovému mágovi zdatně sekundovali i Craig Ross, holohlavá basistka Gail Ann Dorsey a bubenice Cindy Blackman, byl vrcholem celého Kravitzova představení.

015---lenny-kravitz.jpg

Celý fotoreport z koncertu Lennyho Kravitze k nahlédnutí zde:  fotak.png.jpg fotogalerie

WhoMadeWho - Palác Akropolis, Praha (16.05.2014)

Sympatická trojice dánských muzikantů Jeppe Kjellberg, Tomas Barfod a Tomas Høffding odstartovala koncert titulní skladbou „Dreams” z aktuální nahrávky a téměř okamžitě si získala publikum na svou stranu. Rychlé juchavé pasáže střídaly pomalé výrazové části, v nichž vynikly zejména bohaté hlasové rejstříky obou zpěváků. Ani po instrumentální a zvukové stránce se WhoMadeWho nedá nic vytknout. Stejně dobře zněly jemné melodie i hutné baskytarové riffy. Nejlepší na celém vystoupení byla interakce s fanoušky. Kapela si vyžádala schůdky před pódiem, aby po nich mohli Tomas Høffding a Jeppe Kjellberg sejít mezi pařící návštěvníky a zpívat a hrát s nimi. To udělali hned několikrát a pokaždé si to náramně užívali. Koncert se proměnil ve velkou společnou párty, kde si hudebníci i posluchači byli rovni. 

021---whomadewho.jpg

Celý fotoreport z koncertu WhoMadeWho k nahlédnutí zde:  fotak.png.jpg fotogalerie

Simple Minds - Incheba Arena, Praha (28.02.2014)

Skotská kapela Simple Minds se představila v Praze v rámci oslav třiceti pěti let od svého založení. Jim Kerr s nezaměnitelným charismatem provedl natěšené fanoušky skrze všechny důležité milníky. Hala sice nepraskala ve švech jako v dobách jejich největší slávy, přesto na sobě Simple Minds nedali nic znát a předvedli našlapanou show, která měla spád. Prodlev na oddech divákům příliš neponechali. Legendární skupina tak ukázala, jak se dá stárnout s grácií a bez přemíry klišé - toho večera šlo hlavně o hudbu s charakteristickým rukopisem a nestárnoucími hity.

003---simple-minds.jpg

Celý fotoreport z koncertu Simple Minds k nahlédnutí zde:  fotak.png.jpg fotogalerie

 

Překvapení roku

Po devíti letech strmě stoupající kariéry si konečně i u nás udělala zastávku americká maskovaná rapcorová smečka Hollywood Undead. S sebou si na podzimní turné přizvala krajany z partičky Icon For Hire, kteří se v České republice představili také poprvé. Jako support pro Hollywood Undead obstáli Icon For Hire více než dobře a svoji práci odvedli na výbornou. Celkově stačil set dlouhý akorát půlhodinku a půda byla připravena pro hlavní hvězdu večera. Ta si nedávala nijak načas a na minutu přesně se vřítila na pódium. Každá skladba, ať už nová nebo z nejstaršího alba „Swan Songs”, se dočkala zaníceného přijetí natřískané Lucerny. Dokonce i aktuální „Day of the Dead” způsobila v hledišti poprask. Díky tomu, že fanoušci znali téměř každý refrén, zpívali a řvali z plných plic, mávali, tleskali do rytmu a mohutně aplaudovali při každé příležitosti, měl koncert v Lucerně skvělou atmosféru od zhasnutí po rozsvěcení hlavních světel. Američtí raprockeři přivezli do Čech vskutku zábavnou a energickou show!

012---hollywood-undead.jpg

Celý fotoreport z koncertu Hollywood Undead k nahlédnutí zde:  fotak.png.jpg fotogalerie

 

Zklamání roku

Z čistě osobního hlediska jednoznačně skutečnost, že se mi nepodařilo sehnat fotopas na koncert evropského krále popu Robbieho Williamse, který se v České republice objevil po dlouhých deseti letech. Když jsem následně viděla snímky, které tam fotografové pořídili, bylo mi to strašně líto. Podmínky k focení byly zřejmě naprosto ideální, byl to takový malý fotografický ráj. 

 

Na co se těším v roce 2015

Moc se těším na koncert skupiny Queen s Adamem Lambertem. Dále si nechci nechat ujít Eda Sheerana, Macy Gray, Lynyrd Skynyrd a Apocalypticu. Jsem přesvědčená, že se během roku ještě pár hudebních vychytávek objeví.

 

Související:

Rekapitulace roku 2011

Shrnutí roku 2012

Shrnutí roku 2013