Jdi na obsah Jdi na menu

Britští New Order premiérově zamíří do Prahy!

13. 5. 2019

Live: New Order              

Datum: 03.10.2019            Místo: Lucerna-Velký sál, Praha

new-order.jpgNew Order (foto - zdroj: 1015.cz)

Jedna z nejuznávanějších a nejvlivnějších kapel osmdesátých let New Order vystoupí 3. října ve Velkém sále pražské Lucerny. V České republice zahraje slavná skupina vůbec poprvé a odstartuje zde podzimní turné, které skončí 17. října v Amsterdamu.

Britská post punková formace vznikla na základech původních Joy Division poté, co frontman Ian Curtis spáchal sebevraždu. Zbývající trio Bernard Sumner (kytara), Peter Hook (basa) a Stephen Morris (bicí) ještě tentýž rok založilo New Order se Sumnerem jako zpěvákem a novou posilou, klávesistkou a kytaristkou Gillian Gilbert. Jejich debut „Movement” (1981) se nesl ještě ve stínu Joy Division, ale již na druhém albu z roku 1983 „Power, Corruption & Lies” představili mix post punku, elektroniky a taneční hudby. Potvrdili tím svou jedinečnost. Z tohoto období také pochází skladba „Blue Monday”, která se stala nejlépe prodávaným 12 palcovým singlem všech dob. Prodalo se více než tři miliony kopií a píseň získala ocenění NME Awards za nejlepší singl.

V osmdesátých letech byli New Order na vrcholu popularity. Z této doby vzešly desky jako „Low-Life” (1985), „Brotherhood” (1986) a „Technique” (1989). V mezidobí došlo v kapele k několika pauzám, kdy se členové věnovali vlastním projektům, poté ale natočili další alba jako „Republic” (1993), „Get Ready” (2001) a „Waiting For The Sirens’ Call” (2005). V roce 2007 skupinu opustil Peter Hook. Od roku 2011 hrají v sestavě Bernard Sumner (kytara, zpěv), Phil Cunningham (keyboard, programming), Gillian Gilbert (keyboard, kytara), Tom Chapman (basa) a Stephen Morris (bicí), ve které vydali i desátou studiovou nahrávku „Music Complete” (2015).

Průřez svou tvorbou New Order představí také v rámci pražského vystoupení. Vstupenky za 1500,- Kč jsou k dispozici v předprodejní síti Ticketmaster. Pořadatelem koncertu je 10:15 Entertainment, s.r.o.

Související:

Říjnový koncert New Order se přesouvá do větších prostor!