Jdi na obsah Jdi na menu

Před Hozierem v Praze zahraje irský písničkář David Keenan!

5. 6. 2019

Live: Hozier                                                  Support: David Keenan 

Datum: 27.08.2019                                               Místo: Forum Karlín, Praha

david-keenan.jpgDavid Keenan (foto - zdroj: facebook.com)

Už 27. srpna čeká na návštěvníky ve Foru Karlín dvojnásobný irský večer. Role předskokana charismatického hudebníka a zpěváka Hoziera se zhostí písničkář David Keenan, který patří k nejnadějnějším talentům ostrovní scény.

Pro své koncerty si Davida Keenana v minulosti vybrali například Glen Hansard, Mick Flannery, Hothouse Flowers nebo Damien Dempsey. Nyní doprovází na turné Hoziera, který zavítá do České republiky vůbec poprvé. O jeho premiéru je velký zájem, pražská show je již z více než dvou třetin vyprodaná.

Texty Davida Keenana se pohybují na tenké linii mezi poezií a prózou, jeho hlas posluchače pohltí a zavede je do světa fantazie. V Keenanově hudbě ožívá to nejlepší z irského písničkářství, jeho vystoupení nabízejí duchovní a intenzivní zážitek. V roce 2017 vydal zpěvák první singl nazvaný „Cobwebs”, o kterém samotný Hozier řekl, že „ho úplně dostal”. A Glen Hansard prohlásil, že „David Keenan patří k našim nejlepším písničkářům a je naší povinností podporovat mladé talenty.”

Hozier se prosadil hitem „Take Me To Church”, potemnělou písní na pomezí blues, gospelu, rocku i popu, který zněl ze všech rádií a vyšplhal se na žebříčky světových hitparád. V létě u nás představí novou desku nazvanou „Wasteland, Baby!”, která vyšla 1. března.

Song „Take Me To Church”, emocionální protest proti katolické církvi v Irsku, posléze doprovodil provokativní černobílý klip odsuzující homofobní násilí v Rusku. Ihned po zveřejnění se píseň začala virálně šířit a vynesla Hozierovi jak smlouvu s labelem, tak i nominaci na Grammy. První eponymní album z roku 2014, na němž se tento singl objevil a které obsahovalo další hity jako „Someone New” nebo „Work Song”, pak dosáhlo šestkrát na platinové ocenění a v mnoha zemích se dostalo do top 10 prodejních žebříčků. Závěrečnou skladbu nahrávky „Cherry Wine” Hozier zveřejnil jako charitativní singl upozorňující na problematiku domácího násilí. Po vydání této desky následovalo rozsáhlé turné, velké množství koncertů i vystoupení v televizních pořadech. Hozier mezitím složil také song „Better Love” pro soundtrack k filmu „The Legend Of Tarzan”.

Sociální angažovanost Hoziera, celým jménem Andrew Hozier-Byrne, dokládá i loňský singl z nového alba nazvaný „Nina Cried Power”, který je poctou protestním songům hnutí za lidská práva. Píseň se zpěvačkou Mavis Staples se dostala i na seznam oblíbených skladeb roku 2018 bývalého prezidenta Baracka Obamy. Na desce „Wasteland, Baby!” je čtrnáct písní včetně tohoto singlu a dalšího nazvaného „Movement”, v jehož videoklipu tančí slavný ukrajinský tanečník Sergej Polunin. Nejnověji na nahrávku láká song „Almost (Sweet Music)”.

Pražský koncert Hoziera uvádí Colours Selection. Vstupenky jsou k dispozici za 890,- Kč v sítích GoOut.cz, Ticketportal a Ticketmaster.

Související:

Irský zpěvák Hozier vystoupí poprvé v České republice!