Jdi na obsah Jdi na menu

Před Slipknot v Praze vystoupí Suicidal Tendencies!

22. 11. 2015

Live: Slipknot                     Support: Suicidal Tendencies

Datum: 27.01.2016                           Místo: O2 Arena, Praha

suicidal-tendencies-2016.jpgSuicidal Tendencies (foto - zdroj: suicidaltendencies.com)

Kultovní hardcore seskupení Suicidal Tendencies z amerického Los Angeles se 27. ledna vrátí do Prahy. Vystoupí jako předkapela maskovaných Slipknot v O2 Areně.

Kapelu založil zpěvák Mike „Cyco” Muir již v roce 1982. Debutové album, na kterém Muir & spol. dokonale zkřížili punk-rockovou jednoduchost s thrash-metalovou hutností, se stalo jedním ze základních kamenů stylu zvaného „hardcore”.

Suicidal Tendencies vlastně vytvořili celý trend. Spojili punk-rock se skateboardingem a způsobili první odklon punkerů od ocvočkovaných bund, úzkých nohavic, čír a martensek k mikinám s kapucou, kšiltovkám, šátkům, kapsáčům, plátěnkám a peněženkám na řetězu.

Kapela za 13 let existence od roku 1982 až do rozpadu v roce 1995 dosáhla maxima – především těžila ze skvěle vyprodukovaných alb, jichž dokázala na celém světě prodat miliony kopií. Nahrávky „Join The Army”, „How Will I Laugh Tomorrow When I Can't Even Smile Today”, „Lights... Camera... Revolution!”, „The Art Of Rebellion” a „Suicidal For Life” jsou považovány za naprostou klasiku jak příznivci hardcore, tak metalu i „crossoveru”.

Suicidal Tendencies jsou rovněž příkladem „amerického snu” co se týče muzikantské kariéry. Z podceňovaných a téměř opovrhovaných punkerů z latinskoamerických a míšeneckých rodin z chudé Venice Beach se staly uznávané a žádané osobnosti. Bubeník Josh Freece hrál později ve Vandals, Guns N' Roses, Devo nebo s Robem Zombiem, další bubeník Jimmy De Grasso např. v Megadeth. Kytarista Rocky George působil v Infectious Grooves a Cro-Mags, a baskytarista Robert Trujillo dokonce u Ozzyho Osbourna a dodnes hraje v Metallice.

Po čtyřech letech nečinnosti kapely se Muir rozhodl – částečně i pod vlivem neúspěchu svého sólového projektu „Cyco Miko” – Suicidal Tendencies obnovit.

Z původní sestavy zbyl ještě doprovodný kytarista Mike Clark, zbytek vytvořili mladí nadšenci z Muirova okolí. Výsledkem byla dvě překvapivě našláplá alba „Freedumb” (1999) a „Free Your Soul And Save My Mind” (2000). Vzhledem k tomu, že byla vydána a distribuována na malých nezávislých značkách, se ale mnohde příliš nerozšířila.

Své jedenácté studiové album vydali pod názvem „13” v roce 2013 a jde o první nahrávku kapely, na které se podílel kytarista Nico Santora a bubeník Eric Moore, ale i baskytarista Steve Brunner. Mimo jiné byli do studia pozváni i zakládající členové Suicidal Tendencies – Mike Clark, Ron Brunner, Dave Hildago, Josh Paul a Tim „Rawbiz” Williams.

Vstupenky na pražský koncert jsou k dispozici v síti Ticketportal od 790,- Kč.

Pořadatel: livenation.cz

Související:

Americká kapela Slipknot se vrátí do České republiky!