Jdi na obsah Jdi na menu

Muse lákají na nové album dystopickým singlem Compliance

20. 3. 2022

003---muse.jpgMuse (foto: Angelika Špicarová)

Když britské trio Muse před dvěma měsíci zveřejnilo skladbu „Won't Stand Down”, o nové desce se mohlo zatím jenom spekulovat. Čerstvě představená píseň s názvem „Compliance” už potvrzení devátého studiového alba přináší. Následovník „Simulation Theory” se bude jmenovat „Will of the People” a k fanouškům se dostane 26. srpna.

„Nahrávka vznikala v Los Angeles a v Londýně. Je ovlivněná vzrůstající nejistotou a nestabilitou ve světě,” popisuje inspirační zdroje chystané kolekce frontman Matt Bellamy. „Pandemie, nové války v Evropě, masivní protesty a bouře, pokusy o povstání. Západní demokracie kolísá, vzrůstá autoritářství, jsou tu požáry či přírodní katastrofy a destabilizace globálního řádu. To vše se na desce projevuje. Byla to pro nás všechny doba plná obav a strachu. Západní civilizace a přírodní svět, který se o nás tak dlouho staral, se ocitly v ohrožení. Tohle album je osobní cestou skrze dané obavy a přípravou na to, co bude dál.”

K oznámení o další studiové nahrávce přidali Muse i druhou ochutnávku. „Compliance” se od téměř metalové „Won't Stand Down” dost liší, na svižný rockový základ totiž vrší výrazně elektropopové melodie. K singlu byl natočen dystopický videoklip. Zavádí nás do temného světa, který obývají lidé v maskách. Ti se vydávají do zapadlých uliček, aby si zde vyzvedli svou dávku. Nade vším má nadvládu znepokojivá postava se zrcadlovou maskou a kápí, a aby toho nebylo málo, celý příběh působivého snímku je vyprávěn pozpátku.

Text - zdroj: musicserver.cz/Jiří V. Matýsek